JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Geboortestenen

Tekst

Amare (Latijn)
/a.ˈmaː.rɛ/
Liefhebben, houden van, beminnen

Edelstenen worden al eeuwenlang bewonderd voor hun unieke schoonheid. Over hun bijzondere krachten en eigenschappen bestaan talloze geheimen, mythes en legendes. Elke maand staat in het teken van een specifieke edelsteen, de geboortesteen. Deze geboortestenen brengen geluk en geven de drager bepaalde krachten die uniek zijn voor elke edelsteen.

Het is net die symboliek die deze collectie zo bijzonder maakt. Geboortestenen zijn een prachtig geschenk om een belangrijk moment in het leven te vieren. Denk maar aan de geboorte van jouw kindje, een bijzondere verjaardag, het bereiken van een persoonlijke ambitie, … Een geboortesteen voor zo’n magisch moment is van onschatbare waarde.

Net daarom koos ik voor Amare, Latijns voor ‘graag zien’. Want een juweel met liefde gegeven wordt voor eeuwig gekoesterd en doorgegeven op de volgende generaties. Of je deze legendes nu gelooft of niet, ontdek hierna welke edelsteen bij jouw geboortemaand of die van je geliefde hoort.

Afbeelding
Liefhebben, houden van, beminnen Edelstenen worden al eeuwenlang bewonderd dankzij hun unieke schoonheid. Over hun bijzondere krachten en eigenschappen bestaan talloze geheimen, mythes en legendes. Elke maand staat in het teken van een specifieke edelsteen, de geboortesteen. Deze geboortestenen brengen geluk en geven de drager bepaalde krachten die uniek zijn voor elke edelsteen.  Het is net die symboliek die deze collectie zo bijzonder maakt. Geboortestenen zijn een prachtig geschenk om een belangrijk mome
Granaat
Beschrijving foto
Horoscoop: Steenbok & Waterman
Hardheidsschaal van Mohs: tussen 6.5 en 7.5
Granaat
Januari
Granaat

Wie in januari geboren is, heeft het geluk de prachtige en veelzijdige granaat als geboortesteen te hebben. De naam ‘granaat’ is afkomstig van het Latijnse granatus, wat ‘granaatappel’ betekent, verwijzend naar de rode kleur.

Granaten zijn meestal rood, maar bestaan ook in een buitengewoon scala van prachtige kleuren. Granaat is eigenlijk een groep van verschillende mineralen. Vijf daarvan zijn belangrijk als edelsteen. Pyrope en almandijn variëren van paars tot rood. Spessartijn wordt gevonden in intens oranje en geel, terwijl andradiet meestal geel tot groen is. Grossular heeft misschien wel het breedste scala, van kleurloos via geel tot roodachtig oranje en oranjerood, evenals een sterk levendig groen dat tsavoriet wordt genoemd. 

Sommigen geloven dat de échte waarde van de granaat zijn kracht is om de drager een goede gezondheid, rijkdom en geluk te brengen.

Amethist
Beschrijving foto
Horoscoop: Waterman & Vissen
Hardheidsschaal van Mohs: 7
Amethist
Februari
Amethist

Als je in februari geboren bent, dan is je geboortesteen amethist. Dit is de paarse variant van kwarts die de mensheid al duizenden jaren in zijn ban houdt. Zijn lila tot dieppaarse tinten kunnen in vele vormen en maten worden geslepen.

De naam ‘amethist’ is afgeleid van het Griekse amethystos, wat ‘remedie tegen dronkenschap’ betekent. Of dit ook echt werkt, laten we wijselijk in het midden... Als je in februari jarig bent, dan is het dragen van een amethist het symbool van persoonlijk empowerment en innerlijke kracht.

Deze geboortesteen is te vinden in de collecties van koninklijke families in heel Europa en Azië. Een amethist voor de koning of koningin van je hart? Of trakteer je jezelf op een royaal cadeau?

Aquamarijn
Beschrijving foto
Horoscoop: Vissen & Ram
Hardheidsschaal van Mohs: 7.5 tot 8
Aquamarijn
Maart
Aquamarijn

De geboortesteen aquamarijn roept de kleuren van de zee op. De naam aquamarijn komt namelijk van het Latijnse aqua marina. Zeelieden uit de Oudheid beweerden dat deze edelsteen golven kalmeerde en hen veilig hield op zee.

Van diep groenblauw tot lichte, hemelblauwe tinten, gefacetteerde aquamarijnen zijn vaak vrij van inclusies en zo helder als water. De meest zeldzame kleur van aquamarijn is intens donkerblauw, ook wel Santa Maria genoemd. 

Er wordt gezegd dat aquamarijnen de zuiverheid van geest en ziel symboliseren. Deze geboortesteen brengt ook geluk in het huwelijk. Klaar voor een frisse duik in het aquamarijnblauwe water?

Diamant
Beschrijving foto
Horoscoop: Ram & Stier
Hardheidsschaal van Mohs: 10
Diamant
April
Diamant

De diamant, vol vuur en schittering, is een van de meest exclusieve edelstenen ter wereld. Wie in april geboren is, heeft het geluk deze sprankelende edelsteen als geboortesteen hebben. De diamant is het symbool van helderheid en kracht. Hij is zelfs zo sterk dat zijn naam afkomstig is van het Griekse woord adamas, dat ‘onoverwinnelijk’ of ‘onbreekbaar’ betekent. En Bovenal is de diamanten verlovingsring het universeel symbool van liefde en trouw geworden.

Wist je dat diamanten niet enkel kleurloos tot lichtgeel (van D tot Z) zijn, maar ook in andere kleuren bestaan? Fancy colour diamanten zijn er in bijna elke kleur die je je maar kunt voorstellen. Rood, groen, geel en oranje zijn de meest zeldzame, gevolgd door roze en blauw. 

Breng ons een bezoek en we vertellen jou alles over de 4 C’s zodat je de perfecte diamant voor jezelf of jouw geliefde kunt kiezen.

Smaragd
Beschrijving foto
Horoscoop: Stier & Tweelingen
Hardheidsschaal van Mohs: 7.5 tot 8
Smaragd
Mei
Smaragd

Smaragd is de geboortesteen van mei, en het is een perfecte keuze. Deze edelsteen is al millennia lang geliefd. Van Egyptische farao's tot Inca-keizers, smaragd betoverde royalty’s. Deze edelsteen staat in het teken van wedergeboorte & vernieuwing en verlicht stress.

Smaragd is als de definitie van groen, de betoverende kleur als de pracht van de lente. Deze rijke groene tinten doen denken aan weelderige tuinen. Smaragden hebben meestal inclusies die je met het blote oog kunt zien. Daarom worden ze vaak beschreven als mossig of tuinachtig, 'Le Jardin d'émeraude'. Zuivere smaragden zijn zeer waardevol omdat ze zo zeldzaam en extreem moeilijk te vinden zijn.

De geboortesteen van mei is perfect om ontluikend en bloeiend leven te vieren. Symboliseer een geboorte of bijzondere mijlpaal in jouw leven met smaragd.

Parels
Beschrijving foto
Horoscoop: Tweelingen & Kreeft
Parels
Juni
Parels

Als je in de maand juni geboren bent, heb je zelfs keuze uit drie geboortestenen, namelijk parels, alexandriet en maansteen. De bekendste daarvan is de lusterrijke parel. 

Parels zijn afkomstig uit oceanen, meren en rivieren van over de hele wereld. Het is een tijdloos juweel in jouw collectie en geliefd bij vrouwen doorheen de generaties. De oorsprong van parels zorgt al eeuwen voor fascinatie. Vroeger geloofden ze in het Midden-Oosten dat parels tranen waren die uit de hemel gevallen waren. Tegenwoordig denken we eerder aan de tijdloze glamour van Audrey Hepburn en Coco Chanel.

Parels zijn ‘levende’ edelstenen die groeien in zout- of zoetwater oesters en mossels. Wanneer een irriterende stof zoals een zandkorrel in de schelp binnendringt, dan zal de oester die zandkorrel bedekken met parelmoer. En zo wordt de parel gevormd die daarna getransformeerd wordt tot een prachtig juweel.

Parels worden al lang geassocieerd met zuiverheid en onschuld. Traditioneel draagt een bruid daarom een parel.

Robijn
Beschrijving foto
Horoscoop: Kreeft & Leeuw
Hardheidsschaal van Mohs: 9
Robijn
Juli
Robijn

Robijn is de geboortesteen van juli en het is een van de meest begeerde edelstenen. De naam is afgeleid van het Latijnse woord ruber wat ‘rood’ betekent, de kleur van de liefde. Robijn wordt ook wel de ‘Koning der edelstenen’ genoemd dankzij zijn zeldzaamheid, hardheid (na diamant), schoonheid en mystieke krachten.

Weinig edelstenen springen zo in het oog als de robijn. De mooiste kleur van deze geboortesteen is dieprood met een vleugje paars, ook wel ’pigeon’s blood’ genoemd. De kleur is de belangrijkste factor die de waarde van een robijn beïnvloedt: de mooiste robijnen zijn zuiver en levendig rood tot licht paarsachtig rood.

Aan wie zou jij deze passionele edelsteen schenken?

Peridot
Beschrijving foto
Horoscoop: Leeuw & Maagd
Hardheidsschaal van Mohs: 6.5 tot 7
Peridot
Augustus
Peridoot

Peridoot, spinel en sardonyx zijn de drie geboortestenen voor augustus en ze bestaan in veel verschillende vormen en kleuren. De bekendste is de intens groene peridoot.

De geboortesteen peridoot wordt onder extreme omstandigheden gevormd: de edelsteen wordt namelijk gemijnd in verharde lava die de edelsteen diep uit de aardmantel naar de oppervlakte heeft meegevoerd.

De mooiste kleur voor peridoot is zuiver ‘grasgroen’ zonder tinten van geel of bruin. Een echte eyecatcher en heel origineel om te combineren met andere kleuren. Peridoot wordt al eeuwenlang gebruikt als een beschermende talisman. En wat is er mooier dan een beschermer van jouw liefde cadeau te geven?

Saffier
Beschrijving foto
Horoscoop: Maagd & Weegschaal
Hardheidsschaal van Mohs: 9
Saffier
September
Saffier

De geboortesteen van september komt voor in verrassend veel kleuren. Saffier bestaat in alle kleuren van de regenboog, behalve rood. Saffier verwijst doorgaans naar de blauwe kleur, maar kan variëren van zeer licht tot zeer donker groen, geel, oranje, roze, paars en alle tussenliggende tinten. De meest zeldzame saffier? Dat is de Padparadscha saffier, met een intens oranje roze kleur.

In de oudheid geloofden de Perzen dat de aarde op een reusachtige saffier rustte die de hemel blauw kleurde. Saffieren worden al heel lang geassocieerd met wijsheid, edelmoedigheid en romantiek. Ze symboliseren ook trouw en toewijding.

Aan wie zou jij deze mooie eigenschappen in al zijn kleurrijke varianten toewensen?

Toermalijn & opaal
Beschrijving foto
Horoscoop: Weegschaal & Schorpioen
Hardheidsschaal van Mohs: Toermalijn 7 tot 7.5 & Opaal 5 tot 6.5
Toermalijn & opaal
Oktober
Toermalijn & opaal

Toermalijn en opaal zijn de twee geboortestenen voor oktober. Beide edelstenen staan bekend om hun eindeloze kleurencombinaties.

Opaal is de traditionele geboortesteen voor oktober. De meeste opalen worden gewaardeerd om hun spectrum van kleuren in regenboogtinten, een fenomeen dat bekend staat als ‘play-of-colour’. Het dramatische kleurenspel van opaal wordt poëtisch vergeleken met vuurwerk, sterrenstelsels en vulkanen. De hardheid van deze edelsteen varieert tussen 5 en 6,5. We raden daarom af om deze edelsteen als ring te dragen. Honderden jaren geleden geloofde men dat opaal de kwaliteiten en krachten van alle edelstenen weerspiegelde.

Toermalijn is de hedendaagse geboortesteen van oktober. Er zijn maar weinig edelstenen die kunnen tippen aan het duizelingwekkende kleurenpalet van toermalijn. Men gelooft dat deze geboortesteen inspireert tot creativiteit en artistieke expressie. De meest populaire zijn de roze en rode rubellieten, de smaragdgroene ‘chrome’ toermalijnen, en de neongroene en blauw-violette ‘Paraiba’ toermalijnen. 

De verschillende kleuren toermalijn hebben hun eigen helende eigenschappen. Zo symboliseert roze toermalijn liefde en wordt ze geassocieerd met compassie en zachtmoedigheid, terwijl groene toermalijn moed, kracht en uithoudingsvermogen bevordert.

Topaas & citrien
Beschrijving foto
Horoscoop: Schorpioen & Boogschutter
Hardheidsschaal van Mohs: topaas 8 en citrien 7
Topaas & citrien
November
Topaas & citrien

Topaas en citrien zijn de twee geboortestenen voor november. Deze twee edelstenen staan bekend om hun kalmerende energieën en brengen geluk en warmte. Ze zijn over de hele wereld te vinden, van Australië, Brazilië, Nigeria en Madagaskar tot Sri Lanka, Pakistan en de VS.

Topaas bestaat in alle kleuren van de regenboog, terwijl citrien gewaardeerd wordt om zijn charmante gele en oranje tinten. Het uitzonderlijk breed kleurengamma van topaas bestaat uit bruin, alle tinten blauw, groen, geel, oranje, roze, violet, kleurloos en heel zelden rood. De meest gezochte variant is de ‘Imperial topaas’, met zijn zeldzame roze-oranje kleur.

Tanzaniet & zirkoon
Beschrijving foto
Horoscoop: Boogschutter & Steenbok
Hardheidsschaal van Mohs: tanzaniet van 6 tot 7 & zirkoon van 6 tot 7.5
Tanzaniet & zirkoon
December
Tanzaniet & zirkoon

Als je een geboortesteen voor december zou moeten kiezen, welke zou het dan zijn: tanzaniet, turquoise of zirkoon? Van het blauwpaarse van tanzaniet tot het intense neonblauw van zirkoon, deze edelstenen hebben hun eigen unieke kijk op blauw, zodat je de geboortesteen kunt kiezen die het beste bij jouw stijl past. 

Tanzaniet is een relatieve nieuwkomer in de wereld van edelstenen. Deze blauwe steen werd uiteindelijk tanzaniet genoemd, ter ere van zijn land van oorsprong: Tanzania. Tanzaniet wordt vaak beschreven als ‘fluweelachtig’, dankzij zijn diepe en gesatureerde kleur. Die kleur varieert van paars tot puur blauw. De meest waardevolle tanzanieten hebben een zuiver diepblauwe kleur.

De natuurlijke zirkoon wordt gevonden in een breed kleurenpalet: fel rood, oranje, geel, bruin, groen en blauw. Verwar de kleurloze zirkoon niet met de synthetische kubieke zirkonium die al eeuwenlang als imitatie voor diamant gebruikt wordt. Wist je dat natuurlijke Australische zirkoon het oudste mineraal op aarde is? Namelijk 4,4 miljard jaar oud!

Turkoois, tanzaniet en zirkoon, wat een keuze! Veel plezier bij het zoeken naar de perfecte geboortesteen die jouw persoonlijkheid weerspiegelt.